Us Koöperaasje

Logo Us KooperaasjeEnerzjy Koöperaasje Aldeboarn (EKA) is lid van de koepelcoöperatie: Ús Koöperaasje, Ús Koöperaasje is samen met Groninger Energie Koepel en Drentse KEI eigenaar van het eigen energiebedrijf: Energie VanOns (voorheen Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD)). In heel Friesland zijn op dit moment meer dan 50 energiecoöperaties aangesloten bij Ús Koöperaasje.

 

Energie VanOns

Energie – elektriciteit & gas – wordt niet door uw lokale energie-initiatief verzorgd of door de EKA of Ús Koöperaasje zelf geleverd. Daar hebben wij een speciaal coöperatief bedrijf voor opgericht, Energie VanOns (voorheen Noordelijk Lokaal Duurzaam). Energie VanOns is dé groene leverancier voor Noord-Nederland. Het energiebedrijf houdt de winst niet zelf; deze keren ze uit aan de aangesloten energiecoöperaties. Per klant krijgt de EKA namelijk €75,-, per jaar, om te investeren in het eigen dorp!

Waarom een eigen energiebedrijf?

ekaIn Nederland zijn er strenge regels verbonden aan het leveren van stroom en gas. Een partij mag alleen leveren als deze over een vergunning beschikt, verstrekt door de Autoriteit Consument & Markt. Tot nu hebben nagenoeg alleen grote partijen zo’n vergunning. Samen met de coöperatieve koepels in Groningen en Drenthe heeft Ús Koöperaasje bijna een jaar geïnvesteerd in het oprichten van zo’n eigen leveringsbedrijf: Energie VanOns. Dit is een volledige dochteronderneming van de drie noordelijke coöperaties. Energie VanOns bestaat sinds 20 april 2018 en is de opvolger van Noordelijk Lokaal Duurzaam, die de leveringsvergunning in april 2014 gekregen heeft. Kijk hier wie Energie VanOns is en hoeveel u kunt besparen! Daarnaast heeft Enrgie VanOns diepgroene Nederlandse stroom en CO2 gecompenseerd gas. Sinds 2014 is er al meer dan €3 miljoen teruggegeven aan de aangesloten energiecoöperaties.

Overstappen van je huidige energieleverancier naar Energie VanOns kan je eenvoudig regelen via Overstappen op deze website.

EKA en Energie VanOns zijn beide onderdeel van de duurzaamheidsbeweging VanOns in de drie noordelijke provincies.