Met de stijgende energieprijzen kunnen de energiekosten flink oplopen. Met deze simpele tips bespaar je in een handomdraai flink op je energierekening. Kijk voor verdere info op de website van Vereniging Eigen Huis.

1. Warmte door zon

Open de gordijnen en gebruik de zon om je huis te verwarmen. Dit is aan te raden met een buitentemperatuur van maximaal 22 à 23 graden. Andersom is het slim om 's avonds de gordijnen te sluiten om de warmte binnen te houden. Let erop dat de gordijnen niet de verwarming bedekken, anders blijft de warmte tussen het gordijn en het raam.

2. Let op sluipverbruik

Veel apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds energie. Bij sommige apparaten is dit zelfs het geval als je ze helemaal uitzet. Trek bij voorkeur stekkers uit het stopcontact om dit sluipverbruik te voorkomen. Je kunt ook een bespaarstekker plaatsen bij apparaten die je moeilijk helemaal uit kan zetten. De bespaarstekker schakelt de stand-by stand volledig uit. Volgens Milieu Centraal is een huishouden per jaar gemiddeld 450 kilowattuur kwijt aan sluipverbruik, dat is ongeveer € 100 per jaar.

3. Zet de thermostaat lager 

Zet je verwarming lager als je de deur uit gaat of als je gaat slapen. Met een klokthermostaat kan je de temperatuur voor meerdere periodes per dag vooraf instellen. Zo kan je aangeven dat de temperatuur om 22.00 uur 's avonds automatisch omlaag gaat. Zet de temperatuur in ieder geval een uur voordat je gaat slapen naar beneden. Het blijft dan lang genoeg comfortabel in huis. Een klokthermostaat kost gemiddeld tussen de € 150 en € 200.

4. Ruimteverwarming

Om energie te besparen kun je ervoor kiezen om individuele ruimtes te verwarmen. Op deze manier is het behaaglijk warm op de plek waar jij aanwezig bent, zonder warmte te verspillen in ruimtes waar het helemaal niet nodig is. Dit scheelt een hoop energie en dus een hoop kosten.

5. Dicht naden en kieren

Warmteverlies in huis voorkom je met bijvoorbeeld tochtstrips (bij deuren en ramen) en een brievenbusborstel. Naden en kieren van maximaal 1 centimeter kun je dichten met flexibele kit zoals acrylaatkit. Grotere naden en kieren zijn te dichten met purschuim. 

 

6. Gebruik deurdrangers

Een deur die open staat zorgt voor extra tocht in huis, waardoor de cv-ketel harder moet werken om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Plaats deurdrangers of -veren, die ervoor zorgen dat een deur automatisch sluit zodra deze geopend is, zodat de warmte niet verdwijnt. Drangers kosten een paar tientjes. 

7. Plaats radiatorfolie

Door radiatorfolie tegen de muur of aan de achterkant van een radiator te plaatsen, wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd en blijft de warmte in huis. Radiatorfolie kost gemiddeld zo’n € 10 per radiator. 

8. Ontlucht de radiatoren 

Wanneer er lucht in de leidingen van de verwarming zit, worden delen van een radiator niet goed warm, wat zorgt voor energieverlies. Dit kun je voorkomen door de radiator te ontluchten. Dit kun je zelf doen door met het ontluchtingssleuteltje het ventiel aan de zijkant van de radiator open te draaien. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Koop dan een luchtafscheider. Kosten: tussen de € 75 en € 150 exclusief montage. 

9. Ledlampen

Vervang voor een paar euro alle gloei- en halogeenlampen voor ledverlichting. Begin met de lampen die het vaakst branden. Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp, verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp en gaat bovendien veel langer mee. 

10. Bewegingsmelder 

Een bewegingsmelder bevat een sensor die beweging in zijn directe omgeving waarneemt. De melder kan via de sensor een elektrisch apparaat zoals een lamp of een alarm aansturen. Hierdoor zal verlichting automatisch aanspringen wanneer er beweging is. Na een ingestelde tijd gaat het licht automatisch weer uit. Lampen blijven hierdoor niet onnodig branden. Handig buiten, in de gang, op het toilet of op de overloop. Je hebt al een bewegingsmelder voor een paar tientjes. 

 

 

Energie besparen

Is jouw energierekening het afgelopen jaar flink gestegen? Er zijn verschillende manieren om je verbruik snel en betaalbaar omlaag te brengen. 

 

11. Energiezuinig thuiswerken

Sinds de coronacrisis werken steeds meer mensen (gedeeltelijk) thuis. Een vaste computer verbruikt aanzienlijk meer stroom. Werken op een laptop of tablet is voordeliger. Werk je toch op een vaste computer? Zet dan tijdens een pauze of na werktijd het beeldscherm uit, deze vreet de meeste energie.  

12. Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop laat per minuut maximaal 6,9 liter water door. Op de verpakking van de douchekop kan een volumeklasse staan. Als daarachter een Z staat, is het een zuinig exemplaar. Je hebt een waterbesparende douchekop vanaf ongeveer € 20. 

13. Isoleer cv-leidingen

Cv-leidingen in koude ruimtes, zoals de kruipruimte en zolder, verliezen vaak warmte. Door leidingen daar te isoleren met bijvoorbeeld buis-isolatie ga je warmteverlies tegen en krijg je de warmte op de plekken waar het nodig is. Isolatiemateriaal kost een paar euro per strekkende meter. 

14. Waterzijdig inregelen

Vraag de cv-monteur meteen of hij de radiatoren zo kan inregelen dat het warme water op een efficiënte manier over de radiatoren (en de vloerverwarming als je die hebt) wordt verdeeld. Dat heet waterzijdig inregelen, en kost tussen de € 400 en € 500 voor een gemiddelde woning. Informeer ook bij de monteur of de temperatuur van het verwarmingswater omlaag kan. Vaak is die afgesteld op 80, soms zelfs 90 graden, terwijl een temperatuur van 60 of 70 graden in een redelijk tot goed geïsoleerd huis meestal volstaat.

15. Check subsidie

Voor de wat grotere maatregelen zoals isolatie (spouw-, vloer- en dakisolatie) en een hybride warmtepomp kun je in aanmerking voor energiesubsidie. Voor de kleine isolatiemaatregelen kom je in sommige gemeente in aanmerking voor de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW). Check of dit ook geldt in jouw gemeente via energiesubsidiewijzer.